Osmi mjesec po hidžretskom kalendaru je Ša'ban, jedan od najodabranijih mjeseci u kome je velika prilika za osvajanje Allahove Dž.š. ljubavi, milosti i oprosta. Ovaj mjesec neki nazivaju još i el-šehru-l-mu'azam, veličanstveni mjesec, a 15. šabana (nisfu ša'ban) je mubarek noć Lejletu-l-Berat, kada Uzvišeni Allah odredjuje ljudske sudbine za narednu godinu.

Lejletu-l-Berat je noć kada meleki po Allahovom emeru pišu u Levhi mahfuz za godinu buduću, šta će se desiti, ko će se roditi, ko će umrijeti u toj godini, koliko će kome nafake doći, ko je upisan među dobre, a ko među grješne robove. Tu se noć rješava sve što će se odraziti za godinu. Lejletul-Berat je noć najhairnija za ibadet poslije Lejletul-kadra.

Teslićki imami u povodu mubarek noći Lejletu-l-Berat proučili su mevlud i šerif u Džamiji Džemata Stenjak-Teslić u četvrtak 12. juna 2014. godine između akšama i jacije-namaza. Na početku programa poselamio nas je mjesni imam Sifet ef. Hadžić koji se potrudio za ugodnu atmosferu u prelijepoj Džamiji.

Posjetom Džematlija ne možemo se posebno pohvaliti, ali je skupina onih koji su bili prisutni bila veća od skupine mladića koji su se sklonili u pećinu Kehf kazao na je imam efendija u svom obraćanju govoreći o ovoj odabranoj noći, njenim vrijednostima i skorom dolasku najdražeg nam gosta mubarek ramazana. Prenio nam je i selame glavnog imama koji je bio spriječen da bude u našem društvu. Poslije mevluda i prigodnog obraćanja uslijedio je zikr te dova kojom smo ukončali ovo lijepo druženje.

Enver ef. Gondžić

Active Image

 

Active Image
 
 Active Image
 
 Active Image
 
 Active Image
 
 Active Image
 
 Active Image
 
Active Image
 
 Active Image
 
Active Image

 


Žiro računi

 

Sparkasse banka – Filijala Tešanj

1990-46000-4810-618

 

Raiffeisen banka – Filijala Tešanj

1610400010350085

Kontakt podaci

Adresa

Meše Selimovića bb, naselje Stenjak,Teslić, BiH

Telefon

+387 (53) 432-978

Email

medzlic@miz-teslic.ba