U subotu 23. šabana 1435. h.g. ili 21. juna 2014. godine svečano je  otvoren  novizgrađeni mesdžid u Džematu Marica u selu Sadikovići, Medžlis Islamske zajednice Teslić.

Džemat Marica udaljen je od Teslića oko 17 km. Trenutno u selu živi 21 domaćinstvo. Dosta ljudi iz sela živi širom Evrope.  Kažu da je među prve tri Džamije u Tesliću, jedna od njih bila u Marici.

Svečanom otvorenju prisustvovao je izaslanik muftije Zeničkog, glavni imam MIZ-e doboj mr. Bajro ef. Džafić,  direktor ureda Crvenog Polumjeseca iz UAE,  Mahmoud Yusuf Ali, imami Medžlisa IZ-e Teslić predvođeni glavnim imamom, članovi izvršnog odbore te veliki broj Džematlija sa područja našeg, ali i drugih Medžlisa.

Svečanost otvaranja mesdžida počelo je učenjem Kur'ana. Na početku programa obratili su se mjesni imam Samed ef. Okanović i glavni imam Džafer ef. Gračić koji se zahvalio donatoru dr. Mahmud Šakiru  El Felahu iz UAE  koji je nesebično darovao sredstva za izgradnju ovog objekta. Džematlije ovog Džemata žele biti ono što jesu kao što žele da i ovaj objekat služi vjeri i jedinstvu Džematlija.

Na otvorenju ovog prelijepog mesdžida obratio se i član izvršnog odbora gosp. Šaban Sivić koji je kazao da je ovo najbrže izgrađeni objekat na našem Medžlisu, te se pored donatora zahvalio i muftiji zeničkom koji je u proteklih 15 godina izgradnje naših vjerskih objekata bio uz nas.

Direktor Crvenog polumjeseca u BiH dr. Mahmud Yusuf Ali prenio nam je selame od donatora kazavši da ovaj mesdžid poklanja klanjačima koji će ga ukrasiti dobrim djelima, ibadetom, odgojem djece, ramazanima, iftarima i teravijama. Nada se da će ovaj objekat donijeti sreću, zadovoljstvo i blagostanje Džematlija.

Na kraju programa izaslanik muftije zeničkog, prenoseći selame od muftije i reisu-l-uleme govorio nam je o vrijednosti Džamije sa vjerskog aspekta, kazavši da su naši Džemati bolesni jer se u njima javno manifestuje grijeh, a Džamija treba da bude korektor posebno u nastupajućim mubarek ramazanskim danima. Prije podne-namaza objekat je proglašen vlasništvom Islamske zajednice u BiH te je uslijedilo uručenje zahvalnica, dova i svečano otvorenje.

Enver ef. Gondžić

Active Image
 
Active Image
 
Active Image
 
 Active Image
 
Active Image
 
 Active Image
 
 Active Image
 
 Active Image
 
 Active Image
 
 Active Image

 

 

Active Image

 

Active Image

 

 

    


Žiro računi

 

Sparkasse banka – Filijala Tešanj

1990-46000-4810-618

 

Raiffeisen banka – Filijala Tešanj

1610400010350085

Kontakt podaci

Adresa

Meše Selimovića bb, naselje Stenjak,Teslić, BiH

Telefon

+387 (53) 432-978

Email

medzlic@miz-teslic.ba