Prvi dan Kurban-bajrama bio je u subotu 04. oktobra 2014. godine. Bajram-namaz obavljen je na trinaest mjesta, u dvanaest naših Džematskih Džamija te u mesdžidu Đulić koji pripada Džematu Gusti Teslić.  Centralna svečanost održana je u gradskoj Džamiji Stenjak-Teslić, a bajram namaz je imamio i bajramsku hutbu održao glavni imam prof. Džafer ef. Gračić. U ostalim Džematima imami su klanjali bajram-namaz, dok je u Gomjenici bio angažovan penzionisani imam iz Kamenice Vitlić ef. Ekrem, a na Đuliću svršenik medrese Smajo ef. Musić. Na svim mjestima Džamije i mesdžidi su bili ispunjeni do posljednjeg mjesta. Sabah-namaz u svim Džematima obavljen je 35 minuta prije izlaska sunca tj. u 6:10h dok je bajram-namaz ove godine bio u 7:29h. Bajramska atmosfera mogla se primjetiti u svakom od naših Džemata pa i u samom gradu gdje su Bošnjaci manjinsko stanovništvo.  

Drugi dan bajrama obavljena je podjela kurbanskog mesa našim Džematlijama, povratnicima koji su u teškoj materijalnoj situaciji. Podjela kurbanskog mesa bila je u Džematima: Stenjak-Teslić, Hranković i Gusti Teslić. Kurbansko meso dostavljeno je iz Zenice i Tešnja.

           Treći dan kurban-bajrama u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Teslić  Ansambl “Zefir” iz Srebrenika održao je nezaboravan koncert u dubke ispunjenoj Kino Sali u Tesliću.

        Dva sata su prisutni nakon svake izvedbe velikim aplauzima nagrađivali članove Ansambla „Zefir“, uživajući u izvedbama ilahija i sevdalinki na bosanskom, turskom, arapskom i engleskom jeziku, a sve pod dirigentskom palicom profesora Jasmina Brašnjića.
U više navrata posjetitelji su učestvovali u pjevanju njima dragih pjesama, tako da se u pojedinim momentima sticao dojam da je cijela Kino sala u Tesliću, jedan veliki „Zefir“.

        Prema riječima domaćina, g-dina Džafer ef.Gračića, Glavnog imama MIZ Teslić, kao i prema reakcijama publike za vrijeme, a i nakon koncerta, stekao se utisak da je Ansambl “Zefir” u potpunosti opravdao svoj dolazak i ukazano povjerenje, te kao u mnogo navrata do sada, oduševio sve prisutne.

        Nakon koncerta publici se obratio profesor Jasmin Brašnjić, koji je također, iskoristio priliku da se zahvali domaćinima i svim prisutnim, što su Ansamblu “Zefir” ukazali čast, da na ovaj način, Bošnjacima općine Teslić, uveličaju proslavu Kurban-Bajrama. Na kraju, par stotina prisutnih je još jednim velikim aplauzom nagradilo članove Ansambla “Zefir” za njihov cjelovečernji nastup.

Ovaj kao i raniji bajrami bio je ispunjen druženjima, sijelima i lijepom atmosferom koja je izmamila osmijehe i vesela lica svih Teslićana.

ENVER ef. GONDŽIĆ

Active Image
 
 Active Image

 

Active Image
 
Active Image
 
Active Image
 
 Active Image
 
Active Image
 
Active Image
 
Active Image
 
Active Image
 
 Active Image
 
Active Image
 
 Active Image
 
 Active Image
 
 Active Image
 
Active Image
 
 Active Image
 
Active Image

 

 

 


Žiro računi

 

Sparkasse banka – Filijala Tešanj

1990-46000-4810-618

 

Raiffeisen banka – Filijala Tešanj

1610400010350085

Kontakt podaci

Adresa

Meše Selimovića bb, naselje Stenjak,Teslić, BiH

Telefon

+387 (53) 432-978

Email

medzlic@miz-teslic.ba