U nedjelju 26. februara 2017. g. /29. džumade-l-ula 1438. H. g. u prostorijama Medžlisa IZ-e Teslić održana je redovna godišnja Skupština.

Pored članova skupštine, članova Izvršnog odbora i imama naši gosti bili su i muftija zenički dr. Ejub ef. Dautović, sekretar muftijstva Edin ef. Kavazović, glavni imami našeg muftiluka  te ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine dr. Adil Osmanović.

Nakon odlomka iz Kur'ana koje je proučio Sifet ef. Hadžić te izbora radnog predsjedništva sa gosp. Elkazović Munibom na čelu, prisutnima se obratio v. d. predsjednika Medžlisa IZ-e Teslić gosp. Šaban Sivić koji je poselamio prisutne te zaželio toplu dobrodošlicu na redovnu godišnju Skupštinu. Kazao je da je Medžlis IZ-e Teslić u predhodnoj godini poslovao pozitivno i da je samo jedan džemat u minusu te da se taj dug smanjuje iz godine u godinu uprkos svim poteškoćama sa kojima se susrećemo. U predhodnoj godini dosta sredstava je uloženo u infrastrukturu u džematima, a sredstva su obezbijedile džematlije uz nesebičnu pomoć muftije i ministra Adila Osmanović kojima se posebno zahvaljujemo.

Glavni imam Džafer ef. Gračić govorio je o vjerskom životu na području Medžlisa koji je, hvala Bogu, u stalnom progresu te je pozvao prisutne na jedinstvo istakavši da su pred nama novi izazovi i planovi u ovoj godini među kojima je posebno naglasio rad sa omladinom i ženski aktvizam gdje je planirano da se pri Medžlisu angažuje i muallima ako se mogućnosti ukažu.

Skupština je razmatrala Izvještaj o radu Medžlisa IZ-e Teslić za 2016. godinu a koji se odnosio na administrativno-pravno poslovanje, vjersko-prosvjetni rad i finansijsko poslovanje, kao i Plan rada za 2017. godinu. Rad Skupštine protekao je u veoma pozitivnoj atmosferi, gdje su delegati prihvatili izvještaje te podržali rad Izvršnog odbora u predhodnom periodu.

Ispred glavnih imama obratio nam se Izet ef. Čamdžić, glavni imam MIZ-e Zavidovići, koji je čestitao na postignutim rezultatima ukazavši da je musliman koristan u društvu i ne smije biti izolovan. Islam je aktivizam u džematu. Vaš angažman i zalaganje je dobro djelo.  

Moramo biti strpljivi i veoma mudri u ovome vaktu. Borimo se da u ovome entitetu stvorimo što bolje pretpostavke za život kako bismo zaustavili iseljavanje mladih i obrazovanih ljudi, kazao je ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović.

Na kraju riječ je pripala našem uvaženom muftiji koji je pohvalio Medžlis što poštuje odluke viših organa i što je izvršio ujednačavanje članarine što je prvi korak ka centralizaciji. Vjera, domovina, narod i jezik su temelji naše kuće bosanske pa ih dobro čuvajmo.  Imajte izoštren osjećaj pravde i poštenja. Zapamtite da se vjera, znanje i moral nikada ne gube na ovome svijetu.  

Prije dove slijedio je svečani dio gdje su dodijeljena priznanja i zahvalnice i to najuspješnijem muteveliji Mahmutović Asimu iz džemata Gornja Osivica, najuspješnijem muallimu Enver ef. Gondžiću imamu džemata Ružević, dok je muftija priznanje ove godine dodijelio dr. Adilu Osmanović.

Uz druženje i ručak u znak zahvalnosti uruđen je skroman poklon od Izvršnog odbora i imama predsjedniku Medžlisa gosp. Muji Zukanović koji zbog zdravstvenih razloga nije mogao prisustvovati skupštini.

Enver ef. Gondžić

Active Image
 
 Active Image 
 
Active Image
 
Active Image
 
Active Image
 
Active Image
 
Active Image
  Active Image
  Active Image
 
Active Image
 
Active Image
 
Active Image

 

 

 

 

 

 

     

Žiro računi

 

Sparkasse banka – Filijala Tešanj

1990-46000-4810-618

 

Raiffeisen banka – Filijala Tešanj

1610400010350085

Kontakt podaci

Adresa

Meše Selimovića bb, naselje Stenjak,Teslić, BiH

Telefon

+387 (53) 432-978

Email

medzlic@miz-teslic.ba