Džemat Senjak-Teslić bio je domaćin i ovogodišnjeg šehidskog mevluda koji je održan u subotu 8. aprila 2017. godine/ 11. Redžeba  1438. godine po Hidžri.

Pored džematlija naših džemata ovo prisjećanje na najbolje sinove uvelićali su naši čestiti imami predvođeni glavnim imamom Džafer ef. Gračićem te naši gosti imami MIZ-e Kakanj koji su proučili mevludi-šerif uz nekoliko lijepih ilahija. Ovom mevludu prisustvovao je i naš džematlija ministar civilnih poslova dr. Adil ef. Osmanović, članovi Izvršnog odbora Medžlisa IZ-e Teslić, te naš musafir i predavač mr. Fuad ef. Omerbašić koji je danas bio u svojstvu izaslanika muftije zeničkog dr. Ejub ef. Dautović.  

Pored učenja mevluda i ilahija svake godine na šehidskom mevludu, a izuzetak nije bila ni ova, pročitaju se imena šehida iz svih dvanaest naših džemata s ciljem prisjećanja na sve njih, njihove roditelje, evlade i porodice čija bol i tuga nikada ne jenjava. Čitanjem njihovih imena učinili smo ih ''prisutnim'' među nama.

Glavni imam Džafer ef. Gračić istakao je, između ostalog, u svom govoru da se moramo potruditi da zadržimo šehide živima u nama samima i u našim osjećanjima da ih mi sami ne ubijemo u sebi i na taj način zaboravimo sve što nam se događalo u prošlosti.   

Na mevludu nam se obratio ministar Adil Osmanović zahvalivši se organizatorima na ovome sjećanju na šehide. Podsjetio je prisutne na vrijeme kada se dijelila kora hljeba i nada za pobjedom istine i pravde. Mislili smo da naše komšije nikada neće pucati na nas, ali eto zahvaljujući narodu i šehidima, hvala Bogu, danas smo opet ovdje.  

Fuad ef. nam je prenio selame uvaženog muftije te je istakao da mu je drago da se danas čuje ezan iz Stenjaka, Marice i drugih naših džemata. Mi imamo dvije odrednice, a to je život koji ostavlja trag i smrt koji je svima nama podsjetnik. Zato danas svjedočimo o generaciji koja je ostavila trag. Svako ime šehida koje je danas pročitano razvilo je osjećaj u nama kao da ulazi na ova naša vrata. Budimo najbolji u svim porama života ako želimo uspjeh.

Poslije ašareta i dove počašćene su šehidske porodice i džematlije koji su prisustvovali ovom skupu.

Enver ef. Gondžić

Active Image
 
Active Image
 
Active Image
 
Active Image
 
Active Image
 
Active Image
 
Active Image
 
Active Image
 
Active Image
 
Active Image
 
Active Image
 
Active Image
 
Active Image
 
Active Image
 
Active Image
 
Active Image

 

 

 


Žiro računi

 

Sparkasse banka – Filijala Tešanj

1990-46000-4810-618

 

Raiffeisen banka – Filijala Tešanj

1610400010350085

Kontakt podaci

Adresa

Meše Selimovića bb, naselje Stenjak,Teslić, BiH

Telefon

+387 (53) 432-978

Email

medzlic@miz-teslic.ba