Godinu za godinom, uz Allahovu Dž.š. pomoć, ispraćamo naše Džematlije sa područja Medžlisa Islamske zajednice Teslić na najbolje i najljepše putovanje, na hadždž. U nedjelju 29. septembra 2013. godine poslije podne-namaza proučena je ikrar dova ovogodišnjim hadžijama.

Ikrar dova, tj. hadžijska dova je svečanost na kojoj se obznanjuje da musliman želi ispuniti petu islamsku dužnost, obaviti hadždž. Hadždž čovjeku omogućava preokrenuti životnu stranicu i početi život na drugačiji, vjernički način. Hadž je čovjekovo novo rađanje jer je on nakon hadždža jednak novorođenčetu po griješnosti.

Ove godine smo sa područja Medžlisa islamske zajednice Teslić ispratili sedam hadžija, među kojima su bila i dva imama. Naš glavni imam Džafer ef. Gračić ove će godine, ako Bog da, biti vodič jednoj grupi hadžija sa područja Muftiluka zeničkog, a pored njega put svetih mjesta Mekke i Medine ide i imam Džemata Ružević Enver ef. Gondžić te Džematlije Kalaba Hajrija iz Stenjaka, Hamzić Sulejman iz Kamenice, Begović Hedija iz Gornje Osivice te bračni par Rahić Alija i Fazila iz Gomjenice.

Ovogodišnja ikrar dova proučena je u Džematu Stenjak-Teslić, a pored velikog broja Džematlija, imama ovu svečanost je uveličao dolazak našeg uvaženog muftije mr. Ejub ef. Dautovića  koji je održao veoma dirljiv govor u kojem je zaželio hadžijama hairli put te ih zadužio da dove upućuju i za one koji nisu bili u mogućnosti da ove godine idu na hadždž. U pratnji muftije je došao i naš sabornik  i glavni imam MIZ Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić koji je proučio ikrar dovu.

Nakon proučene dove usljedilo je zajedničko čestitanje budućim hadžijama te zakuska za sve prisutne.

Želimo i ovim putem našim budućim hadžijama i hadži hanumama da uz Allahovu Dž.š. pomoć hajirli odu, upotpune sve dijelove i propise od kojih se hadždž sastoji, da im Uzvišeni Allah Dž.š. njihov hadždž kabul učini, te da nas se kraj Kabe dovom sjete i hajirli svojim porodicama vrate.

Budućim hadžijama,  hadždž mebrur!!!

ENVER ef. GONDŽIĆ

Active Image
 
Active Image
 
Active Image
 
Active Image
 
Active Image
 
Active Image
 
Active Image
 
Active Image
 
Active Image
 
Active Image

 

 

 


Žiro računi

 

Sparkasse banka – Filijala Tešanj

1990-46000-4810-618

 

Raiffeisen banka – Filijala Tešanj

1610400010350085

Kontakt podaci

Adresa

Meše Selimovića bb, naselje Stenjak,Teslić, BiH

Telefon

+387 (53) 432-978

Email

medzlic@miz-teslic.ba