Svjetlost mubarek noći dvanaestog rebiu-l-evvela dodatno je osvijetljena kandiljima sa okolnih Džamija u Tesliću. Obilježavajući mjesec rođenja Poslanika a. s. u Džematu Ružević u nedjelju 12. januara 2014. godine poslije akšam-namaza upriličena je centralna svečanost u našem Medžlisu. Džematlije, od najmlađih do najstarijih, svojim dolaskom iskazali su da u svojim srcima nose ljubav prema Allahu Uzvišenom i Njegovom Poslaniku Muhammedu a. s.. Selami i dobrodošlica prisutnima kao i predstavljanje programa pripali su mjesnom imamu Enver ef. Gondžiću, nakon čega je uslijedio mevludski program kojeg su učili imami MIZ Teslić, a koji je bio popraćen lijepim ilahijama, salavatima i recitacijama u izvedbi hora Džemata Ružević. Neizostavan dio naših mevluda je i kraći zikir kojeg predvodi naš glavni imam Džafer ef. Gračić koji je ujedno bio i naš vaiz pred kraj programa. Svoje kazivanje glavni imam je vezao za Kur’anski ajet: "Reci: Ako Allaha volite, mene slijedite, i vas će Allah voljeti i grijehe vam oprostiti." ('Ali Imran, 31.)   pozivajući Džematlije na ispravno slijeđenje Poslanika s. a. v. s. i odstranjivanje od sebe svega onoga što nije u skladu sa njegovim sunnetom. Pozvao je ljude da se drže Džamije i Džemata jer je radost veća, a tuga manja ako smo zajedno.

U toku onog mjeseca planirani su mevludi, predavanja, promocije knjiga i drugi sadržaji koji će se obilježiti u svih ostalih jedanaest Džemata našeg Medžlisa.

Prije učenja završne dove priređen je jedan nesvakidašnji događaj koji u Tesliću prelazi u tradiciju, a to je podjela jednokratnih pomoći studentima i učenicima naših medresa, koji su bili uzorni polaznici naših mekteba. Iako smo jedan od manjih Medžlisa i dijelimo poteškoće nedostatka materijalnih sredstava sa gotovo svim Džematima u manjem bosanskohercegovačkom entitetu, zahvaljujući prilozima dobronamjernih Džematlija uspjeli smo sakupiti  određeni dio  za naše učenike. Smatramo da je obrazovanje danas jedna od najisplativijih investicija, koju spominje Kur’an sve od Adema a. s. kada govori o podučavanju nazivima svih stvari pa do prve objave Muhammeda s. a. v. s., te stoga želimo da i mi damo svoje učešće u tom projektu, bile su riječi imama Džafer ef. Gračića prije samog čina podjele novčane pomoći. Kazao je studentima da ne treba da osjećaju materijalni dug prema Medžlisu, nego samo moralni jer mi očekujemo od njih da će biti naše uzorite Džematlije koje će biti spremne pomoći svome imamu, Džematu i  Islamskoj zajednici kompletno. Rekao je da riječ obrazovanje potiče od riječi obraz te je skrenuo pažnju da čuvamo njegovu čistoću u odnosu prema roditeljima, profesorima, komšijama, Islamskoj zajednici i svim ostalim koji su bilo kojim dijelom učestvovali u njihovoj intelektualnoj i drugoj izgradnji. Materijalna sredstva obezbijeđena su za trideset studenata i učenika našeg Medžlisa u visini od 200KM. Ovo je praksa koja od ranije traje te se nadamo, uz Božju pomoć, da ćemo i dalje nastaviti sa ovakvim i sličnim projektima. Sredstva je dodijelio član Izvršnog odbora Sivić Šaban, koji je poželio studentima puno uspjeha u njihovom školovanju i životu uopće.

ENVER ef. GONDŽIĆ

Active Image
 
Active Image
 
 Active Image
 
Active Image
 
Active Image
 
 Active Image
 
 Active Image
 
 Active Image
 
 Active Image
 
Active Image
 
 Active Image
 
 Active Image
 
Active Image
 
 Active Image
 
Active Image
 
Active Image
 
Active Image
 
Active Image
 
 Active Image
 
 

 

  

 


Žiro računi

 

Sparkasse banka – Filijala Tešanj

1990-46000-4810-618

 

Raiffeisen banka – Filijala Tešanj

1610400010350085

Kontakt podaci

Adresa

Meše Selimovića bb, naselje Stenjak,Teslić, BiH

Telefon

+387 (53) 432-978

Email

medzlic@miz-teslic.ba