Džemat Senjak-Teslić bio je domaćin i ovogodišnjeg šehidskog mevluda koji je održan u nedjelju 3. aprila 2016. godine/ 25. Džumade-l-uhra 1437. godine po Hidžri. One godine smo se prisjećali šehida Teslića pored centralnog šehidskog obilježja koje je izgrađeno u toku predhodne godine, a na kojem su ispisana imena svih šehida i civilnih žrtava rata sa područja našeg Medžlisa.

Pored džematlija naših džemata ovo prisjećanje na najbolje sinove uveličali su naši čestiti imami predvođeni emirom Džafer ef. Gračićem koji su proučili mevludi-šerif te nekoliko lijepih ilahija. Ovom mevludu prisustvovao je i naš džematlija ministar civilnih poslova mr. Adil ef. Osmanović, članovi Izvršnog odbora Medžlisa IZ-e Teslić predvođeni gosp. Šabanom Sivićem te naš musafir i predavač Izet ef. Čamdžić imam gradske džamije u Zavidovićima.

Pored učenja mevluda i ilahija svake godine na šehidskom mevludu, a izuzetak nije bila ni ova, pročitaju se imena šehida iz svih dvanaest naših džemata s ciljem prisjećanja na sve njih, njihove roditelje, evlade i porodice čija bol i tuga nikada ne jenjava. Čitanjem njihovih imena učinili smo ih ''prisutnim'' među nama.

Na mevludu nam se obratio ministar Adil Osmanović čestitavši organizatorima na ovome sjećanju na šehide koji su ugradili svoje živote da bismo mi danas imali državu. Podsjetio je prisutne na teške dane agresije na BiH i stradanje naroda sa ovih prostora, te zalaganje šehida koji su učeći tekbire branili sebe, svoje porodice i sve nas.  Pozvao je mlade da nastave borbu, ali sa knjigom u ruci i da jedan od prioriteta naših bude školovanje naše omladine.

Glavni imam Džafer ef. Gračić kazao je da je u prethodnoj godini izgrađeno šehidsko obilježje sa 244 imena šehida i civilnih žrtava rata sa područja opštine Teslić, a čiju je izgradnju pomoglo i ministarstvo na čijem čelu je mr. Adil osmanović. Zamolio je džematlije, po uzoru na Poslanika a. s., da prisutni prenesu odsutnim ono što su danas čuli i osjetili da ne bismo zaboravili šehide, a to je najveći zločin koji činimo sami sebi. Zamolimo dragog Boga da sačuva naša sjećanja jer su ona korijen drveta koji se zove opstanak na ovim prostorima.

Izet ef. Čamdžić kao i uvijek plijenio je pažnju prisutnih i veoma inspirativno govorio o šehidima, njihovoj deredži, ali i o stanju nas u današnjem vaktu u odnosu na borbu šehidsku koju su oni počeli, a mi bismo trebali da nastavimo u miru na putu Allahovom.

Poslije ašareta i dove počašćene su šehidske porodice i džematlije koji su prisustvovali ovom skupu.

Dragog Boga molim da nagradi domaćine iz Stenjaka i njihovog imama Sifet ef. Hadžića na zahmetu koji su imali.

Enver ef. Gondžić

Active Image
 
Active Image
 
Active Image
 
Active Image
 
Active Image
 
Active Image
 
Active Image
 
Active Image
 
Active Image

 


Žiro računi

 

Sparkasse banka – Filijala Tešanj

1990-46000-4810-618

 

Raiffeisen banka – Filijala Tešanj

1610400010350085

Kontakt podaci

Adresa

Meše Selimovića bb, naselje Stenjak,Teslić, BiH

Telefon

+387 (53) 432-978

Email

medzlic@miz-teslic.ba