HAUŠIĆ hadži MUJO ef.  

  U svakom mjestu postoje imami koji su priznati i poznati, zbog vrlina koje imaju. Na području Medžlisa IZ Teslić, u zadnjih 60 godina veoma je priznat i poznat hadži Mujo ef.Haušić, penzionisani imam iz Ruževića. O istom želim napisati nekoliko riječi.

  Na dužnost imama u Ruževiću Mujo ef. je postavljen 02.01.1947. godine. U martu 1949. godinje upućen je na odsluženje vojnog roka. Po okončanju vojnog roka 19.05.1953. godine ponovo je postavljen za imama u Džematu Ružević i tu ostaje sve do penzionisanja 1990. godine.Active Image

 

 

 

 

 

HAUŠIĆ hadži Mujo ef.

  u bolesničkoj postelji

 

 

 

 

 

 

 

Za ovog imama može se reći da ono što je govorio to je i radio. Govorio je o dobru, a dobro je i činio. Rezultati njegova rada su evidentni i veliki. U najkraćem, za ovog vrlog imama moglo bi se reći:

-         na stotine djece naučio je osnovnim islamskim propisima, a jedan dio je osposobio da mogu biti teravih-imami,

-     za vrijeme imamske dužnosti dva puta je bio među incijatorima gradnje nove Džamije, prvi put 1960.godine, čijem otvorenju je bio prisutan Reis-ul-ulema i svi predsjednici starješinstava iz bivše države. Druga, velika potkupolna Džamija je završena 1987. godine, čijem otvorenju je takođe bio prisutan Reisu-ul-ulema. U toku gradnji Džamija Mujo ef. je podnio veliki teret i dao značajan doprinos,

-      prije odlaska u penziju h.Mujo ef. je organizovao Džemat da izgrade imamski stan čime su obezbijeđeni uslovi za normalan rad i život njegova nasljednika, što nije baš svojstveno svim domaćim imamima,

-        njegov odnos prema Džematlijama i kolegama odraz je islamskog ahlaka, što je doprinijelo da je poštovan i cijenjen,

-         njegov sabur je evidentan, što se potvrdilo na brojnim iskušenjima. Kao i svi drugi čestiti imami i Mujo ef. bio je izložen brojnim šikaniranjima od strane onih snaga koji nisu podnosili čestite imame. Rušenje njegove Džamije, kao i svih drugih, teško mu je palo, kao i status muhadžira, ali sabur ga je držao. Pogibiju dvoje odrasle unučadi, u jednom danu, od zločinačke granate, smrti supruge i sina, kao i teško ranjavanje jednog sina, podnio je na način kako to čine osobe jakog imana.

Sabur, dostojanstvo i zadovoljstvo je znao iskazati i onda kada su mu dvije unuke postale nosioci časne titule Hafizul-Kur,ana.

-         njegova darežljivost je prisutna, ali nije nametljiva, o istoj ne želi govoriti, ali je želim

      naglasiti u cilju potvrde kompletnosti ove ličnosti. Sve hairli akcije o kojima je

      govorio u istim je i sam učestvovao. Nakon povratka i akcije za obnovu porušenih

      Džamija na području Teslića, osim moralne, daje i materijalnu podršku toj obnovi.

      Samo za teslićku Džamiju dao je prilog u visini nekoliko svojih penzija,

-         nije imao velike diplome, ali njegovo znanje je na većem nivou od mnogih

fakultetskih diploma, jer stalno je učio.

 

Posmatrano s gledišta samo dunjalučkih interesa vršiti imamsku dužnost u vrijeme kada je to bio h.Mujo ef. nije bilo isplativo niti lahko. Plaće su bile suviše skromne, a opasnosti, pritisci i prijetnje vrebali su sa svih strana. Očito je da plaća i druga dunjalučka zadovoljstva nisu bili motiv za tolika odricanja već je cilj i motiv bio zaslužiti Allahovo zadovoljstvo i Njegovu nagradu.

  Mujo ef. Haušić veliki je primjer, mlađim imamima, kako se može uspjeti u vršenju imamske misije ako ima čist nijet i potpunu predanost emanetu koji je preuzet .

  U 84. godini, nakon duge i teške bolesti, na Ahiret je preselio h. Mujo ef. Haušić, dugogodišnji imam u Džematu Ružević. Dženaza je obavljena 10 aprila 2011 godine. Na ovim prostorima nije zapamćena ovolika posjeta jednoj Dženazi, kako imama tako i Džematlija, a došli su sa više općina. Bilo je prisutno oko 45 imama, od toga je 35 bilo u ahmedijama, a Džematlija je bilo više stotina.

   Prije ikindije namaza prisutni imami, među kojima je bio i određen broj hafiza, proučili su hatmu pri dušu svoga kolege. Nakon obavljene Dženaze obratio se Mirza ef. Zolota, glavni imam Medžlisa IZ Teslić, a nakon njega, u ime Muftije zeničkog, mr. Fuad ef. Omerbašić glavni imam Medžlisa IZ Tešanj.

   Rahmetli h. Mujo ef. preko 40 godina uspješno je vršio imamsku dužnost u Ruževiću. U svim segmentimna imamsko-hatibskog i muallimskog rada bio je veoma uspješan, pogotovu imajući u vidu vrijeme i okolnosti u kojima je djelovao.

 

Za iskazane vrline i dobrotu upućujem dovu Svemogućem  da ga  nagradi lijepim Džennetom.

                                                                                                                 Halilović Fadil

 


Žiro računi

 

Sparkasse banka – Filijala Tešanj

1990-46000-4810-618

 

Raiffeisen banka – Filijala Tešanj

1610400010350085

Kontakt podaci

Adresa

Meše Selimovića bb, naselje Stenjak,Teslić, BiH

Telefon

+387 (53) 432-978

Email

medzlic@miz-teslic.ba